Hoe doen ze dat toch?

harrypotterDeze vraag is er een die ik mezelf meestal meerdere keren per week stel. Misschien ben ik gewoon snel verwonderd of ligt het aan mijn nieuwsgierigheid, of misschien wil ik het weten omdat ik het zo knap vind en omdat ik denk dat zelf nooit te kunnen. Anyway, vandaag drie momenten waarop deze vraag naar boven kwam. Want, hoe doen ze dat toch?

Toen ik vorige week in de trein wat om me heen zat te kijken begon ik me af te vragen hoe mensen in v-r-e-d-e-s-n-a-a-m zo’n massief treinstel in elkaar kunnen zetten. Hoe is het mogelijk dat ze een trein kunnen maken zoals deze en dat deze joekels ook nog eens duizenden mensen per dag vervoeren door de wielen die in de spoorrails passen en door de kabels boven hun hoofd waarmee ze verbonden zijn? Ik vind het echt ontzettend cool dat mensen dit soort dingen kunnen bedenken.

Bij de boeken van Harry Potter vroeg ik me tijdens het lezen enorm vaak af hoe J.K. Rowling dit verhaal heeft kunnen bedenken en hoe ze ervoor heeft gezorgd dat alle kleine puzzelstukjes zo enorm goed in elkaar vielen. Hoe vaker ik de films bekijk en de boeken lees, hoe meer de kleine details en de verwijzingen naar vorige boeken of films opvallen en hoe meer ik haar enorme fantasie waardeer die tot de geweldige verhalen over Harry Potter en mijn favoriete school hebben geleid. Bijvoorbeeld (mensen die geen fan zijn van Harry Potter: ik zou even doorspoelen naar het volgende stuk) toen Harry, Ron en Hermelien in een van de laatste films iets van Perkamentus erfde. De gouden snaai kon alleen geopend worden als Harry er met zijn mond aankwam, omdat hij in het eerste boek de snaai hierin opving. Dan denk ik wow, daar heeft ze bij het eerste boek al helemaal over na moeten denken. Ik vind het knap en bewonder haar dan ook enorm.

Vanavond aten we pasta die (ten eerste heel lekker was maar ook wel) een beetje koud was geworden. Mijn moeder baalde een beetje, maar ik kon het helemaal begrijpen. Eten koken dat vervolgens al is afgekoeld nog voordat het wordt opgeschept? HERKENBAAR! HIERO! IKKE! Dit is me namelijk vaak zat overkomen. En niet alleen met pasta trouwens. Maar hoe doen koks in een restaurant dit dan? Die moeten met zijn allen niet één gerecht koken voor vier personen, maar bijvoorbeeld een stuk of vijf verschillende gerechten voor een tafel van acht. Hoe zorgen ze dat al die gerechten tegelijk klaar zijn? Ik doe het ze absoluut niet na.

Hoewel ik nog even (aka een paar dagen) kan doorgaan, laat ik het even bij deze drie. Op wat voor momenten komt deze vraag bij jullie naar boven?

Liefs,
Lobke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *