Besef wat je hebt

besef wat je hebtSoms moet ik bovenstaande zin even tegen mezelf zeggen hoor. Ik ben gezond, heb een geweldige familie, een boyfriend die leuk is, een handjevol enorm goede vriendinnen en ook erg fijne en gezellige collega’s op het werk. En ik héb werk, fijn werk. En geld, onder andere en vooral om leuke dingen te doen. Ik kan over het algemeen uitgaan wanneer ik wil, ga graag met je mee naar de bioscoop, ook al is het de derde keer in de maand, ben niet vies van een dagje naar een pretpark gaan of een concert hier en daar en daarnaast is het ook nog eens mogelijk om mijn liefde voor winkelen (en kopen!) tot uiting te brengen. Verder ben ik nooit gepest, hoor en zie (met lenzen dan) ik goed en voel ik me vrijwel altijd goed over mezelf, iets waarvan ik besef dat het zeker niet vanzelfsprekend is.

En daarom zeg ik bovenstaande zin vaker tegen mezelf, bijvoorbeeld wanneer ik weer bijna moet huilen omdat het regent en wanneer ik zo baal omdat ik een tentamen niet gehaald heb. Niet dat ik vind dat ik niet mag huilen en balen om dit soort dingen, echt helemaal niet, maar wel om het even in perspectief te zien en te denken hey, meissie, kop op, het komt wel goed en dit is bij lange na niet het ergste wat er kan gebeuren. Maar af en toe voel je je gewoon rot of zit je misschien wel in een minder leuke of grover gezegd gewoon k*tte periode in je leven. Dat laatste heb ik nog nooit echt gehad en het is wel heel makkelijk om dan tegen iemand te zeggen ‘hey, besef even wat je hebt oke?’, maar dat vind ik pure onzin. Iedereen heeft zo zijn eigen verdriet en struggles en alleen omdat je zelf misschien vindt dat iemand zich aanstelt, betekent natuurlijk nog niet dat het verdriet van de ander niks voorstelt.

Maar soms zijn er momenten, bij mij in elk geval, dat het goed en ook vooral heel fijn is even te beseffen wat je hebt (en wat je juist niet hebt!), een wijsheid die deze slimme muur in Nijmegen al een hele tijd bezit en deelt. En als ik dan eens na ga denken komen allerlei dingen naar boven waar ik dankbaar voor ben. Niet alleen voor alle genoemde dingen in het eerste stukje van dit artikel, maar ook voor het feit dat ik in een veilige omgeving ben opgegroeid, in een land waar geen oorlog heerst en in een fijn en warm huis. Dat ik altijd bij iemand terecht kan met mijn problemen, dat ik al heel wat mooie reizen heb mogen maken en dat ik zo positief ben ingesteld. Om maar even een kleine selectie mooie dingen in mijn leven te noemen. En die momenten waarop ik dat besef, écht besef, althans zo voelt het, ben ik even heel happy.

Waar ben jij dankbaar voor?

Liefs,
Lobke

2 Comments

  1. Zodra je geen problemen hebt, komen de luxeproblemen opzetten. Stom eigenlijk, maar zolang je je af en toe (regelmatig) beseft hoe goed je het hebt is, denk ik niet dat dat echt een probleem is. Ik ben dankbaar voor het feit dat ik gezond ben en kan vertrouwen op mijn lichaam. Lijkt me heel naar om dat niet te kunnen.

    • Ja dat is ook zéker iets om dankbaar voor te zijn! Ik vind het soms zo vanzelfsprekend dat ik gezond ben en vrijwel alles kan doen, maar eigenlijk is het dat helemaal niet. Wat je allemaal niet zou kunnen doen wanneer je continue pijn of last hebt.. Ik vind het knap dat sommigen daar zo goed mee om kunnen gaan en ik vraag me oprecht af of ik dat zelf wel zo goed zou kunnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *